Funderar du och din familj på att åka på skidresa under sportlovet? Det kan kanske kännas tveksamt med tanke på rådande läge med coronapandemin. Om ni planerar väl och tar det försiktigt kan ni dock få en trevlig reseupplevelse. I den här artikeln får du reda på vad ni behöver tänka särskilt på just nu.

Många länder i världen påverkas fortfarande i hög utsträckning av coronavirusets spridning. Olika mer eller mindre hårda restriktioner gäller på flertalet platser vilket begränsar möjligheterna att resa. Med det sagt börjar ljuset synas i slutet av tunneln. Vaccineringen av riskgrupper och vårdpersonal har börjat i Sverige, och flertalet andra länder ligger ännu längre fram i vaccinationsprocessen. Det har gjort att det nu finns vissa öppningar till att faktiskt börja resa igen, och vad är väl mer populärt i sportlovstider än att åka på skidresa?

Kontrollera vad som gäller på resmålet

Det är en del att tänka på inför en skidresa även i tider utan pandemi. Inte minst måste skidkläder införskaffas, biljetter bokas och väskor packas. Så vad behöver ni tänka på särskit i dessa tider? Det beror förstås delvis på vart ni planerar att resa. Kontrollera alltid vilka restriktioner som gäller på platsen ni ska till. Om ni ska resa utomlands kan ni hitta information hos Sweden Abroad som publicerar uppdaterad information om covidläget i olika länder. Sen finns det förstås ett antal rekommendationer ni bör följa oavsett vart ni reser. Dit hör till exempel att ni bara umgås med familjen och undviker folksamlingar. I allmänhet blir resan mer riskfylld ju längre bort ni ska resa. Det bästa och säkraste sättet att resa just nu är om ni har möjligheten att färdas med bil.

Förbered er inför hemkomsten

Det är inte bara under själva resan som ni måste förhålla er till olika restriktioner. Det är värt att ha i åtanke att er vardag kommer påverkas för en tid framöver efter er hemkomst. Till exempel att all undervisning kommer ske digitalt för era barn. Vissa företag tillåter inte heller sina anställda att komma tillbaka till arbetsplatsen förrän minst 2 veckor gått sedan hemkomsten. Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger att du ska stanna hemma i minst 7 dagar efter hemkomsten från en utlandsresa. Detta gäller även om ditt reseintyg visar att du inte har covid-19.

Bra saker att packa med på resan

Skidkläder, ombyten och annat är förstås självklart att ta med sig på en skidresa. Med tanke på rådande läge finns dock ytterligare några saker som kan vara bra att ta med. Ett bra tips är att köpa med sig hemtest för covid-19 om någon familjemedlem skulle börja känna sig krasslig under resan. Febertermometer, värktabletter och annan grundläggande vårdutrustning kan också vara bra. Att resa under en pandemi medför förstås alltid en risk. Men om ni är noggranna med att följa grundläggande rekommendationer, undvika sammanhang där människor samlas och helt enkelt bara vara förnuftiga så kan ni trots det rådande läget få en trevlig reseupplevelse. En resa kräver alltid en hel del planering, just nu behöver ni planera lite extra för att få allt att funka så bra som möjligt.