Ett barnrum har tendens att förvandla sig stup i kvarten. Dina barn ändrar stil eller får nya ideal med tiden, ibland kan det gå rasande fort. Fotbollsintresset byts snabbt ut till dansintresse och liknande. Byt ut vissa saker men låt andra kvarstå och återanvändas.

Motiv och bilder är alltid passande i ett barnrum. Med olika posters kan du snabbt byta ut tavelväggen med nya motiv men ändå behålla en viss stil genom att använda samma ramar här. Posters är inte dyrt att köpa men ramar kan kosta desto mer. Precis som barn växer ur sina kläder så växer de även ur sin inredning rent mentalt. Försök tänka så ekonomiskt som möjligt för att slippa slit och släng.

Härliga motiv för ett barnrum

Ett barns fantasi stimuleras med bilder och motiv av olika slag. Vad just ditt barn tycker om varierar men flickor tenderar att gilla saker som älvor, prinsessor och vackra djur medan pojkar ibland brukar uppskatta bilar, teknik och superhjältar. Andra motiv kan vara mer eller mindre abstrakta och passa riktigt bra in i en tavelvägg i barnrummet.

Låt barnen måla på väggarna

Barn är kreativa små varelser som kommer att göra hyss. Vad sägs om att ha en vägg där barnen får gå lös med kritor och penslar och måla sina egna motiv? Eller en hörna som är lätt att måla över vid behov? Det ger barnen självkänsla då de åstadkommer något fantasifullt själva. Sätt upp barnens teckningar på väggen och rama in dem som de är. Barnslig konst är vackert även på andra platser än ett.

Lär barnen städa

Även om ett barnrum ska kunna bli stökigt (och det kommer det att bli) måste du lära barnen hur de städar upp efter sig. För det första bör du satsat på bra förvaringsmöjligheter som dessutom är lättåtkomliga för barnen. Låt förvaringen bli till ett kul moment genom att låta barnen själva märka ut etiketter och lappar för att veta vad som ska stå var. Dela upp rummet med olika avgränsningar så att barnet vet var saker och ting har sin plats. Det ger också en slags trygghet att vistas där.