Ungar är roliga, energiska och ständigt nyfikna små människor och de har en aldrig sinande lust att utforska världen. Det är fantastiskt att se barnen hitta på saker och att lära sig allt från att gå till att dansa, men det innebär också en hel del oro. För om det är något som barn inte är särskilt duktiga på så är det att vara försiktiga!

En av de viktigaste kunskaperna som barn bör lära sig tidigt är att simma. Så fort tekniken är inlärd sitter den där för resten av livet och du behöver inte oroa dig lika mycket för att de ska råka illa ut om de befinner sig i vatten. Självfallet måste du alltid ha översyn när barnen simmar, men du vet åtminstone att de har kunskaperna om hur de ska hålla sig på ytan. Genom att skaffa en swimmingpool kan du lära barnen att simma mycket tidigt och det kommer ge familj och vänner många trevliga stunder. Dessutom är simning en utmärkt motionsform och hjälper dig träna styrka, kondition och koordination i ditt eget hem.

Gör inlärningen kul

Även om barn inte brukar vara redo att börja med regelrätt bröstsim förrän vid fyra, fem års ålder är det bra att börja med enkla simlekar redan när de är två. Det förbereder dem för den framtida simningen, lär dem att göra sig bekanta med elementet och att inte vara rädda för vatten. Att bara sitta och plaska lite tillsammans med knodden är kul nog, och med hjälp av olika badleksaker som gummiankor eller bollar blir det ännu roligare.

Runt femårsåldern blir det så dags att lära barnen att simma ordentligt, och ju mer de lär sig desto fler tekniker kan de prova på. De tre vanligaste simteknikerna är:

  • Bröstsim
  • Crawl
  • Ryggsim

I samband med att barnen lär sig att simma är det också bra att lära dem att hoppa i vattnet på ett korrekt sätt, exempelvis genom att dyka med huvudet först eller hoppa i jämfota. Genom att få dem att lära sig badvett som att inte springa utmed poolkanten eller att inte dyka i vatten där de inte ser botten kommer de också kunna undvika onödiga olyckor under hela sina liv.

Lära själv eller gå i simskola?

Om du har en egen pool är det allra enklast att själv lära barnen att simma men det är också smart att låta barnen ta lektioner då en siminstruktör ofta har många bra och pedagogiska metoder. Du kan antigen anlita en privatlärare som kommer till ditt hem eller låta barnen lära sig i en simhall som erbjuder lektioner. Att få lära sig simma tillsammans med andra barn är ett kul sätt att få nya vänner och då simningen blir ett gemensamt intresse blir de självklara gäster för nästa poolparty.

Ju mer barnen lär sig desto fler utmaningar kan du också ge dem – det är både kul och motiverande. Låt barnen träna i den egna poolen för att ta olika simborgarmärken och njut av deras glädje och entusiasm när de klarar av dem. Träning, kunskap och nöje – vad kan vara bättre än det?