Det är både enkelt och roligt att sy egna kläder till dig själv och barnen. Inte heller krävs det någon större investering i verktyg och tillbehör. Allt du behöver är en lättanvänd symaskin och en idé om vad du vill göra.
Fördelarna med att sy egna plagg är många – du kan kombinera material, färg och modeller precis som du vill och du får en passform som är perfekt för dig. Börja med enklare projekt för att se om det här är en hobby för dig.
Börja sy till barnen
Har du barn är det perfekt att börja sy kläder till dem. Det krävs inte så mycket material och plaggen är som regel ganska lättsydda vilket innebär enkla, snabba och förhållandevis billiga projekt.
När du väljer tyg till barnkläder är det viktigt att tänka på att det ska vara bekväma och slitstarka material. Satsa på naturmaterial som bomull, lin och tencel. Vävda tyger är bra för mer strukturerade plagg som byxor eller klänningar medan trikåtyger passar bäst bekväma vardagskläder som leggings och tröjor. Tänk på att mönster tas fram för antingen vävda tyger eller trikå och att det krävs lite anpassning för att de ska fungera för en annan typ av tyg. Det anges i mönstret vilken typ av tyg som mönstret är för.
Hittar du tyg till bra priser kan det också bli billigare än att köpa notoriskt dyra barnkläder. Det finns också massor av gratis resurser online som hjälper dig komma igång – till exempel har Svenska YLE en serie artiklar för nybörjare inom klädsömnad.
Nödvändig utrustning
För att sy egna kläder behöver du en symaskin. Det går förstås att sy för hand, men det är tidskrävande. En symaskin behöver inte vara särskilt dyr för att vara bra, men för att du ska ha glädje av den bör den:
• kunna sy bra raksömmar, dragkedjor och knapphål
• hantera flera olika typer av tyger
• vara lättanvänd
Utöver symaskinen behöver du trådar i olika färger men även en bra sax, linjal och olika symaskinsnålar beroende på vad du ska sy i för tyg. Trikåtyger kräver till exempel en trubbigare nål än vävda tyger. Du behöver också mönsterpapper för att överföra mönstret på tyget samt tygpennor eller kritor av bra kvalitet. Och så ett mönster förstås, sedan är du redo att sätta igång.